Primark: mode met een goedkope bijsmaak

Niet te missen voor wie het stationsgebouw richting centrum verlaat: recht tegenover Eindhoven CS pronkt de naam Primark in groene letters. Sinds een paar weken is het centrum van Eindhoven een El Dorado voor de budgetbewuste kledingkoper rijker nu deze Ierse textieldiscounter zijn deuren heeft geopend.

En net zoals de plofkippen in de supermarkt gretig aftrek vinden, zijn er ook bij deze winkel lange rijen mensen te zien die de shopping-tempel binnen willen voordat ze met ettelijke winkeltassen in hun handen weer naar buiten struikelen. Dat is natuurlijk uitstekend voor de Eindhovense economie, wordt gezegd want nu komen meer mensen het centrum in om hier te winkelen en naderhand nog te zorgen voor de inwendige mens. Hmmmm, mij is het tot dusver nog niet opgevallen dat het kopend publiek niet alleen met een Primark-tasje maar ook nog met verschillende tassen van andere winkels door het centrum sjouwt op zoek naar een kopje koffie.

In het jaar dat er in Bangladesh een textielfabriek instortte waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden kleding voor merken moesten fabriceren, zijn wij er trots op dat een nieuwe dimensie van lage prijzen is bereikt. En dat voor kleding die de twijfelachtige reputatie geniet dat ze na twee keer wassen rijp voor de Kliko is. We zijn dus blijkbaar op weg naar wegwerpkleding waarmee we één keer in het openbaar mooie sier kunnen maken voordat onze nieuwe aanwinst weer gedumpt dient te worden omdat het aha-effect van de eerste keer toch al verdwenen is. Waarom niet als een nieuwe blouse maar een tientje kost?

Dat leidt volgens mij echter tot twee substantiële problemen: is het niet hypocriet om enerzijds schande te spreken van de situatie in Bangladesh (en andere landen) en anderzijds koste wat kost de goedkoopste kleding aan te willen schaffen?, en is het niet in strijd met elk principe van duurzaamheid om kleding als wegwerpartikel te beschouwen in plaats van als product dat we langer – misschien zelfs langer dan een modeseizoen – kunnen dragen?
Natuurlijk heb ik er alle begrip voor dat kleding best voordelig mag zijn, maar als je kwaliteit, modebewustzijn en prijs met elkaar in evenwicht brengt, kun je toch heus wel kleding kopen zonder dat je meteen naar de biechtstoel moet om door het stof te gaan voor je wandaden.

Kijk eens hier welke alternatieven er zijn:

http://www.ecolicious.me/5-beste-webshops-eco-fair-trade-kleding/

http://www.ecogoodies.nl/duurzame-mode/fair-trade-kleding

Je kunt zelfs een jeans leasen om het hergebruik van kleding nog sterker te stimuleren: (http://nl.mudjeans.eu/Lease-a-Jeans/Organic-Recycled-Denim-Mens-Jeans)

En dat het niet allemaal geitenwollensokken en sloebertruien zijn die je kunt kopen, bewijst o. a. Ecotex; gelukkig ook met een ruim aanbod voor mannen http://www.ecotex.nl.

Dit zijn uiteraard online stores – ook al hebben sommige ook één vast verkooppunt in het land – maar het is misschien ook eens handig om bij de volgende keer shoppen bij je vaste modewinkel eens grondig door te vragen waar de hippe spijkerbroek eigenlijk vandaan komt. Dan ga je met een goed gevoel weer huiswaarts. En de winkelier zal merken dat hij klanten door een goed doordachte selectie van zijn assortiment kan binden. Dat noemen ze tegenwoordig een win-win-situatie.

Have fun shopping!

 

Advertisements

Über kaynerlei

Übersetzer, Dolmetscher und Deutscher mit Wahlheimat in den Niederlanden, liebem Ehemann, zwei Hunden und Faible für Oper und schöne Stimmen
Dieser Beitrag wurde unter Uncategorized abgelegt und mit , , , , , , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Eine Antwort zu Primark: mode met een goedkope bijsmaak

  1. Maaike schreibt:

    Wat leuk dat je mijn post hebt gebruikt voor een mooi overzicht van wat dan wel door de beugel kan! Groeten, Maaike van Ecolicious

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s