Duurzaamheid begint bij minder afval

Als rechtgeaarde Eindhovenaar dien je natuurlijk een bezoek te brengen aan de Dutch Design Week, de kroon op het innovatieve streven van Brainpoort Eindhoven; hier worden immers de ontwerpen voor onze toekomst getoond. Tevens vind je hier creatieve concepten voor nieuwe vormen van samenwerken en ondernemen. En alles bij voorkeur met een duurzaam karakter; produceren en maken dient immers inherent verbonden te zijn aan concepten zoals cradle-to-cradle of 100% recyclebaar.

Maar wat valt al bij de eerste koffiestop op? Op het gezellige terrasje waar al allerlei krantjes en briefjes rondfladderen, wordt de koffie geserveerd in een papieren beker. Dat had erger gekund, toch? Na het consumeren van de koffie blijkt echter dat over het vervolg van de consumptie niet is nagedacht. Bekers worden uiteraard niet ingezameld, maar er is niet eens een afvalbak. Ik zie nu dat meerdere mensen mij voorgegaan zijn en hun plastic bekers, papieren verpakkingen en andere resten gewoon op de grond hebben gegooid. Ik vind tenminste nog een afvalcontainer die al voor de helft is gevuld met papier, glas en andere dingen die veel beter gescheiden hadden kunnen worden ingezameld. Zonde.

Na een bezoek aan het Klokgebouw met nog meer duurzame ontwerpen zoals iPad-houders van houtvezel en andere onmisbare gadgets is wederom de inwendige mens aan de beurt. Bij een café worden versnaperingen zoals smoothies, salades en sandwiches aangeboden. Ze zien er gezond uit en dat is duidelijk te zien ook, want het meeste wordt in transparant plastic aangeboden terwijl het sandwich is verpakt in papier én plastic. Ook voor deze producten is er wederom geen fatsoenlijke afvalemmer te bekennen. Wat handig eigenlijk dat er door de harde wind toch al de helft de lucht in wordt geslingerd en ergens verdwijnt. Misschien biedt dat een wat grotere kans op cradle-to-cradle dan een verloren bijstaande prullenbak die al overstroomt van het afval.

Het is zeker fascinerend om te zien wat er allemaal wordt ontwikkeld, bedacht en ontworpen, maar wat doen we ermee als het bij al deze ingenieuze vindingen er blijkbaar niet om gaat verstandige en duurzame oplossingen voor ons leven van alledag te bedenken? Ik zou graag meer duurzame oplossingen zien – bij voorkeur als deze ook nog creatief, knap en sexy zouden zijn – om ons te helpen, onnodig afval te produceren, beter met onze natuurlijke ressources om te gaan en praktische hulpmiddelen voor alledaagse beslommeringen te bieden: de uitvouwbare koffiebeker om mee te nemen, de eetbare saladebak en de overal beschikbare afvalscheider. Ik hoop en ik wens dat ik deze concepten bij de volgende editie van de Dutch Design Week mag bewonderen, of bij voorkeur nog eerder.

Advertisements

Über kaynerlei

Übersetzer, Dolmetscher und Deutscher mit Wahlheimat in den Niederlanden, liebem Ehemann, zwei Hunden und Faible für Oper und schöne Stimmen
Dieser Beitrag wurde unter Uncategorized veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Eine Antwort zu Duurzaamheid begint bij minder afval

  1. Jeroen schreibt:

    Gouden idee Eindhovenaar! De eetbare saladebak:-)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s