Alle macht aan de ambtenaren

Tegenwoordig is er veel te horen over de zogenaamde weigerambtenaren. Terwijl de een roept dat ze discrimineren, beweren andere dat toch wel het recht van meningsuiting voor iedereen geldt. Dat is ook zo, maar ook voor ambtenaren die de wet dienen uit te voeren??Stel dat ik als Duitser naar de gemeente zou gaan om mijn Duits paspoort in te ruilen tegen een Nederlands paspoort; immers woon ik al 20 jaar in dit land. En stel dat de ambtenaar van de gemeente dan tegen me zegt dat ie aan geen Duitser een paspoort zou geven, aangezien het Duitsers waren die zo veel leed hebben veroorzaakt in Nederland in de jaren 40 van de afgelopen eeuw. Handelt de ambtenaar in dit geval correct?

Of stel dat je buurvrouw naar de gemeente gaat om haar rijbewijs te laten verlengen. En dan zegt de betreffende ambtenaar tegen haar dat ze van hem geen nieuw rijbewijs krijgt omdat hij uit ervaring weet dat vrouwen toch niet auto kunnen rijden.

Je kunt over het bovenstaande zeker van mening verschillen maar iets moet natuurlijk duidelijk zijn: de ambtenaar werkt in dienst van de overheid en dient dus de door de overheid vastgestelde wetten en regels uit te voeren, ook al denkt hij als privé-persoon dat het allemaal niet goed is. Maar volgens de wet mogen Duitsers naturaliseren, mogen vrouwen auto’s rijden en mogen mensen met iemand gaan trouwen van hetzelfde geslacht. Waarom wordt dus bij het trouwen van personen van hetzelfde geslacht opeens een uitzondering gemaakt voor mensen die vanwege hun individuele overtuigingen bezwaren hebben met het trouwen van twee mannen of twee vrouwen?

Het zou natuurlijk eraan kunnen liggen dat er nog steeds anti-homo-gevoelens bestaan in de verantwoordelijke kringen en men op deze manier probeert om homo’s en lesbiennes wederom in de marge van de maatschappij te plaatsen. Veel waarschijnlijker is echter dat gekeken wordt naar de reden voor de bezwaren van deze ambtenaren: deze noemen namelijk hun christelijke geloofsovertuiging als reden voor hun weerzin om koppels van hetzelfde geslacht te trouwen. En dan is de godsdienstvrijheid opeens weer belangrijker dan de gelijke rechten van het HLBT-gemeenschap.

Wordt het niet eens tijd dat we beseffen dat kerk en staat van elkaar gescheiden zijn? Een ambtenaar is louter een werktuig dat democratisch vastgestelde regels dient uit te voeren. Zijn of haar persoonlijke mening zijn van belang, maar alleen voor hem of haar persoonlijk, niet voor zijn functie en zijn werk. Daar behoort hij of zij neutraal te zijn, ongeacht het aanziens der persoon. En na 10 jaar openstelling van het burgerlijke huwelijk is het nu wel tijd dat er in alle gemeentes van Nederland alleen nog maar ambtenaren werken die het hiermee eens zijn en die dus ook 2 vrouwen of 2 mannen met elkaar trouwen, het liefst graag.

Eerlijk is eerlijk: toen wij 8 jaar geleden gingen trouwen, speelde dit probleem al. Daarom heb ik destijds bij de burgerlijke stand gezegd dat ik graag door een ambtenaar zou willen worden getrouwd die de ceremonie ook graag (!!) uitvoert. En ik kan hier vol trots melden dat we op onze wenken zijn bediend. Dit moet vanzelfsprekend zijn en geen reactie op een vraag of verzoek. Gemeentes, jullie zijn aan bod!

Advertisements

Über kaynerlei

Übersetzer, Dolmetscher und Deutscher mit Wahlheimat in den Niederlanden, liebem Ehemann, zwei Hunden und Faible für Oper und schöne Stimmen
Dieser Beitrag wurde unter COC, gay, schwul, Schwule abgelegt und mit , , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s